Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

ΚΟΜΜΑΤΑ "ΑΞΙΩΝ"

Ο τηλεοπτικός φακός δίνει ένα γενικό πλάνο από την αίθουσα του Τάε Κβο Ντο και εστιάζει στο σύνθημα «ΠΑΣΟΚ αξιών». Την ίδια ώρα στο Mega ένας βουλευτής του ίδιου κόμματος μιλάει για την «πολιτική αγορά», τα «πολιτικά προϊόντα» και τους «πελάτες»-πολίτες. Ναι, οι πολίτες έγιναν πελάτες, τα πολιτικά κόμματα ανώνυμες εταιρίες παροχής υπηρεσιών και τα κόμματα πλασιέ «αξιών και ομολόγων». Διότι σ’ αυτή τη λογική δεν υπάρχει άλλη αξία πέραν αυτής που «πουλάει». Τι, όμως, πουλάει; Λέξεις, φούμαρα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Αυτό, όμως, έγινε δυνατό τον πρώτο καιρό. Οι πολίτες (πελάτες) την «έφαγαν» την παραμύθα. Αλλά το ψέμα έχει κοντά πόδια και δεν μπορεί να πάει μακριά. Τώρα οι απαξιωμένοι ψευδοπολίτες(πελάτες) γυρνούν την πλάτη στα κόμματα εξουσίας, που επιμένουν να «σκέφτονται» σαν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, που πρέπει να ανανεώσουν το πολιτικό τους προϊόν. Μόνο που η ανανέωση περιορίζεται στο περιτύλιγμα, στις ετικέτες, στα σύμβολα, δηλαδή στην πειστικότητα της παραπλάνησης. Με άλλα λόγια, τα πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους, αντί να αλλάξουν αντίληψη, αντί να αρνηθούν την κένωση της πολιτικής από την ουσία της που οφείλεται στην εμπορευματοποίησής της, στην αποϊδεολογικοποίησή της, τέλος στην απολιτικοποίησή της καταφεύγουν στον ανορθολογισμό της σαγήνης, της λευκής και της μαύρης μαγείας! Έτσι, αν δεν «τραβάει» το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ότι είναι συνέπεια του χαμηλού δείκτη γοητείας του Γιώργου Παπανδρέου, ότι δηλαδή αυτός ο… μάγος δεν κάνει θαύματα και μαγικά, που να ελκύουν τον κόσμο, τους πελάτες-πολίτες. Αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι η εποχή των μάγων και των θαυματοποιών που πλάνευαν, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Δεν καταλαβαίνουν ότι ένα κόμμα, που στερείται σαφούς πολιτικής ιδεολογίας και συνεκτικού πολιτικού προγράμματος συνιστά «ένα αμάλγαμα από διαφορετικές ομάδες πίεσης, των οποίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα» (Walter Adams) και τα οποία συνέχει μόνο η προοπτική της εξουσίας. Γι’ αυτό η μακροχρόνια απομάκρυνση από την εξουσία προκαλεί την υπαρξιακή κρίση που διέρχεται σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κίνημα ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 18.04.24 ] Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ Η ...