Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Ανταλλάκτες

Τι είναι οι ευρωεκλογές; Δημοψήφισμα σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το διακύβευμά τους; Να δείξουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται της ΝΔ και ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Άρα οι ευρωεκλογές δεν έχουν καμία αυταξία, δεν είναι για την αντιπροσώπευση της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά είναι μία «αληθινή δημοσκόπηση», όπως έλεγε παλαιότερα για της δημοτικές εκλογές η Βάσω Παπανδρέου. Κι όμως εκεί στο Στρασβούργο αποφασίζουν, νομοθετούν, επηρεάζοντας το εγχώριο δίκαιο σχεδόν κατά 80%! Παραδόξως δε, εκεί στην αλλοδαπή, μακριά από τα εντόπια τηλεοπτικά σόου και τις ψευδοπολιτικές αντιπαραθέσεις, οι «συντηρητικοί»(ΝΔ) και οι «σοσιαλιστές»(ΠΑΣΟΚ) ομονοούν, τα βρίσκουν. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι το 2008 σε 535 ψηφοφορίες μόνο δέκα φορές διαφώνησαν Ευρωπαίοι συντηρητικοί και «σοσιαλιστές» στο ευρωκοινοβούλιο(έρευνα του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης). Δεν είναι τυχαίο ότι επί της ουσίας η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ο Μπαρόζο! Μόνο που ως γνωστόν με τον «δεξιό» Μπαρόζο συμπλέει και ο «σοσιαλιστής» σύντροφος Αλμούνια. Ας μη γελιόμαστε, λοιπόν, σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό η αντιπαράθεσή τους είναι ένα παιγνίδι θεάματος, εντυπώσεων και προσομοίωσης, όπως το playstation που παίζουν οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Γιατί ακόμη και οι φοιτητικές εκλογές απευθύνονται σε πολίτες-πελάτες, σε φοιτητές-ανταλλάκτες, που εξαργυρώνουν την ψήφο τους μ’ ένα ταξίδι, ένα πάρτι ή τα sos θέματα! Ήδη από εδώ μαθαίνεται η πολιτική διαφθορά, η «χαβαλεδοποίηση» και η «χαλβαδοποίηση» της πολιτικής.
Εδώ γίνεται η εκπαίδευση στην πιο χυδαία ατομικότητα και την ψιλο-αρπαχτή.
Συνολικά ο μηχανισμός της αντιπροσώπευσης, αν, για παράδειγμα, σκεφτούμε το εκλογικό σύστημα –εκλογικό νόμο, οργάνωση και χρηματοδότηση των κομμάτων- και γενικότερα το πραγματικό πολιτικό σύστημα –οικονομική εξουσία, ΜΜΕ, ‘’ιδεολογικές’’ δυνάμεις- αρχίζουν και οι αμφιβολίες για την πραγματικότητα της δημοκρατίας μας. Κάτω από τη φαινομενική δημοκρατία, ακμάζει στην πραγματικότητα μια ολιγαρχία όπου η μειοψηφία των κατόχων του υλικού και πολιτιστικού κεφαλαίου μεταχειρίζεται τους πολιτικούς θεσμούς προς όφελός της με τη δική μας ανοχή και ενοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κίνημα ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 18.04.24 ] Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ Η ...