Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η διαφθορά φταίει;

«Η διαφθορά φταίει για την κρίση» σύμφωνα με τον Ομπάμα. «Η διαφθορά φταίει για την κρίση» ακούγεται ο αντίλαλος στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Ελλάδα, από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αν λέγαμε ότι η διαφθορά είναι η συνέπεια του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, ποιος θα μας πίστευε; Αν λέγαμε ότι ο καπιταλισμός και η επιδίωξη του ύψιστου οφέλους φέρει εγγενώς μαζί του τη διαφθορά, ακριβώς όπως το σύννεφο τη βροχή, κάποιοι θα διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους. Είναι οι ίδιοι που κατακεραύνωναν παλαιότερα κάθε κριτική στην απορυθμισμένη νεοφιλελεύθερη Αγορά και την αμερικανικού τύπου παγκοσμιοποίηση. Είναι οι ίδιοι που βλέπουν τη διαφθορά στο πελατειακό σύστημα και στον άπληστο εφοριακό, ενώ τα πολλά χρήματα παίζονται στα χρηματιστήρια και στις τράπεζες. Όχι ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν ουσιαστικά τα «πόθεν έσχες» και να εκπίπτουν όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και μετέχουν σε off shore εταιρίες, αλλά η μεγάλη πληγή δεν είναι εκεί, είναι στο τζόγο, είναι στο χρηματιστήριο, είναι στις τράπεζες. Και δεν είναι μόνο ότι καμία κυβέρνηση δεν τολμά να βάλει χέρι στις αυθαιρεσίες των νόμιμων τοκογλύφων αλλά είναι και ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες.
Δείτε επί παραδείγματι πως λειτουργεί μία ελβετική τράπεζα, η λεγόμενη BIS, που θεωρείται η τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών και η οποία δεν δίνει στοιχεία για τους πελάτες της ακόμα κι όταν κατηγορούνται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Το τετράγωνο που βρίσκεται η συγκεκριμένη τράπεζα και οι γειτονικοί του χώροι δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία των ελβετικών αρχών αλλά μόνο της τράπεζας! Πρόκειται δηλαδή για ένα κράτος εν κράτει, που έχει δική του αστυνομική ασφάλεια και φύλαξη(άρθρο 3 της σύμβασης τράπεζας και ελβετικών αρχών). Επίσης, όλα τα δεδομένα της τράπεζας είναι απόρρητα και κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά, ακόμα και να τα συμβουλευθεί απλώς, έστω κι αν πρόκειται για αιτήματα της δικαιοσύνης που αφορούν περιπτώσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος(σκάνδαλα). Η BIS δεν υπάγεται σε καμία εθνική δικαιοδοτική εξουσία και οι ταχυδρομικές αποστολές της διέπονται από το καθεστώς των διπλωματικών αποστολών. Άρα μπορεί εύκολα να προβεί σε διακίνηση «μαύρου χρήματος» ή οποιουδήποτε άλλου πράγματος. Συνεπώς, αν θέλει κάποιος να δει «που πήγαν τα λεφτά», ξέρει που να ρωτήσει, αλλά δεν θα του πουν. Γι’ αυτό είναι μάλλον αφελές να νομίζει κανείς ότι θα πατάξει τη διαφθορά με λόγια ή ακόμα και με μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.
Συμπέρασμα, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, που πίστευε ότι η διαφθορά(παραοικονομία) είναι ανάχωμα στην κρίση(σ.σ. το ίδιο διακήρυττε και ο κ. Β. Μαρκεζίνης), όσο και η σημερινή κυβέρνηση που θεωρεί ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς, κάνουν λάθος. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι ούτε πολιτιστικό(συμπεριφοράς), ούτε πολιτικό μόνο, αλλά είναι κυρίως πρόβλημα του οικονομικού μοντέλου. Υπ’ αυτή την οπτική, ακόμη και μια επανάσταση «από τα πάνω»(σύμφωνα με τον Μπάρινγκτον Μουρ τζούνιορ και μερικούς εγχώριους ψιττακούς) δεν συνιστά λυσιτελή αντιμετώπιση. Απαιτείται αλλαγή οικονομικού παραδείγματος.

Εφήμερα

Ένας πρόεδρος του πολέμου, ο Μπάρακ Ομπάμα, ένας πρόεδρος που μόλις πριν λίγες ημέρες έστειλε 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και συγχρόνως καλεί σε πόλεμο στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, ο πρόεδρος που θεωρεί ότι «ο πόλεμος είναι ενίοτε αναγκαίος για να χτυπήσουμε το κακό», βραβεύθηκε με το νόμπελ ειρήνης. Ακόμη χειρότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μεταξύ άλλων με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι ο στόχος «δεν είναι να κερδίσω ένα βραβείο, ακόμα κι αν είναι τέτοιου κύρους όπως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο στόχος είναι να προωθήσω τα αμερικανικά συμφέροντα». Ακόμα και στις ΗΠΑ, δύο στους τρεις Αμερικανούς σύμφωνα με δημοσκόπηση εκτιμούν ότι ο Ομπάμα δεν άξιζε το βραβείο.

Το έλεγε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλος(;), προ ημερών στην εκπομπή των κυρίων Λυριτζή και Οικονόμου στη ΝΕΤ, ότι η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη αφού έδειραν ανηλεώς και αδίκως έναν φοιτητή του του φόρτωσαν και ένα σακκίδιο με βόμβες μολότοφ(αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα). Τότε ο δημοσιογράφος κ. Ηλίας Κανέλλης επέπληξε δριμύτατα τον καθηγητή, που κατά τη γνώμη του υποστήριζε κάτι χωρίς αποδείξεις (σ.σ. ο Η. Κ. ειρωνεύτηκε την επίκληση της «ακαδημαϊκής κοινότητας» από τον καθηγητή). Τώρα τι λέει ο κ. Κανέλλης, που ένα βίντεο δείχνει ότι η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη δημιουργεί ενόχους; Προπάντων, τι λέει ο υπουργός Προστασίας;

Όχι μόνο έκπτωση από το αξίωμά τους, αλλά και τη «σαρία» πρέπει να επιβάλει η κυβέρνηση στα μέλη της, στους βουλευτές, στους δημάρχους, τους νομάρχες κ.ά. που συμμετέχουν σε off shores εταιρίες. Μόνο που τα μέλη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού έχουν και συγγενικά πρόσωπα μέσω των οποίων μπορεί να «συμμετέχουν». Τα «παράθυρα» συνεπώς βρίσκονται πάντα. Γι’ αυτό μάλλον χρειάζεται η «σαρία». Όσο για το πόθεν έσχες, τι να πούμε; Αρχίζοντας από το ίδιο το σινάφι των δημοσιογράφων, κανείς δεν το ελέγχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...