Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο εκβιασμός των τοκογλύφων

«Η Ελλάδα έχει (σχεδόν) εξέλθει από το ευρώ!». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου στον διαδικτυακό τόπο του γαλλικού περιοδικού marianne2. Αντίθετα, σε άρθρο του στους Financial Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Στίγκλιτς καλεί τους ευρωπαίους «να μην αφήσουν την Ελλάδα να ματώσει». Παρ’ όλες όμως, τις εκκλήσεις η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται μόνη τα χτυπήματα των «αγορών». Το γεγονός ότι η χώρα μας αναγκάσθηκε να δανεισθεί με επιτόκιο πάνω από 6% (στο ίδιο ύψος με αυτό που δανειζόταν πριν την είσοδό της στην ΟΝΕ), τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι (ΕΚΤ) θα μπορούσαν να τη δανείσουν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε ένδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης, δείχνει ότι η ΕΕ «τιμωρεί» τους Έλληνες, αφήνοντάς τους στο έλεος των παγκόσμιων κερδοσκόπων(άλλως πως τοκογλύφων ή και «αγορών» κατ’ ευφημισμό αποκαλουμένων). Οι περίφημες αυτές «αγορές» γδέρνουν εντελώς την Ελλάδα και τις περιφερειακές οικονομίες, προκειμένου να ρεφάρουν από τα «τοξικά ομόλογα», ενώ η Ευρώπη αδιαφορεί πλήρως.
Παρά την αδιαφορία της αυτή, οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν εφιαλτικό το σενάριο της διάλυσης του ευρώ, αλλά το καταστροφικό αυτό σενάριο είναι σε πλήρη ανάπτυξη με πεδίο πειραματισμού τον αδύνατο κρίκο της ΕΕ, την Ελλάδα. Τα πράγματα εκτυλίσσονται με τον ίδιο τρόπο, όπως κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν ο μόνος που δεν την έβλεπε ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ. Ακόμη χειρότερα, η αδιαφορία της ΕΕ έναντι της Ελλάδας αποδεικνύει ότι η ΕΕ λειτουργεί μόνο οικονομικά, ενώ η νομισματική ένωση δεν λειτουργεί ενιαία. Όταν, όμως, δεν λειτουργεί ενιαία(κυρίως σε περιόδους κρίσης) τότε όχι μόνο δεν συμφέρει αλλά αφαιρεί από χώρες όπως η Ελλάδα ένα εργαλείο σαν κι αυτό που είναι η υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος.
Παραδόξως, αντί η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από τις Βρυξέλλες «προστασία» έναντι της μαζικής κερδοσκοπικής επίθεσης, αφήνει το ευρωπαϊκό κέντρο και τους αξιωματούχους του να λειτουργούν υπέρ των παγκόσμιων τοκογλύφων δημιουργώντας αρνητικό κλίμα και παραπέμποντας σε «πεισμωμένους πατρόνους» επειδή οι υποτελείς τους τους κορόιδεψαν στα… στατιστικά στοιχεία. Έτσι, η Ελλάδα όχι μόνο αναγκάζεται να δανεισθεί με τεράστιο επιτόκιο(6,179% όταν το γερμανικό επιτόκιο είναι 3,18%), αλλά χάνει τόσο στις εξαγωγές όσο και στον τουρισμό λόγω του ακριβού ευρώ, ενώ τη «νύφη» καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά τις επιταγές των αείποτε νεοφιλελεύθερων στελεχών των Βρυεξελλών.
Υπάρχει, άραγε, τρόπος να αλλάξουν στάση οι ευρωπαίοι κομισάριοι και τα «λόμπι» των Βρυξελλών έναντι της Ελλάδας; Ναι. Αρκεί να πάψει η ελληνική κυβέρνηση να «παίζει» αμυντικά και να «εξετάζει» το ενδεχόμενο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Αλλά τέτοια παιγνίδια θέλουν δυνατούς παίχτες και όχι παίχτες κατηγορίας Α΄ Αθηνών.

Εφήμερα

Διαβάσαμε, χθες, ένα τεράστιο άρθρο-σχόλιο στο opengov.gr για το αγροτικό. Επρόκειτο για καθαρά φιλοκυβερνητικό άρθρο. «Βαλτό», όπως θα λέγαμε παλιά. Το άρθρο άρχιζε με τη διαπίστωση ότι «το αγροτικό ζήτημα» είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ναι, αλλά τότε τα σοβαρά προβλήματα ήταν άλλα και αφορούσαν στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των τσιφλικιών από το Δημόσιο και το μοίρασμα τους στους κολίγους! Και τότε και σήμερα η λύση του αγροτικού προβλήματος ήταν θέμα πολιτικό και όχι οικονομικό. Αυτή είναι η μοναδική συνάφεια…

Μπούμερανγκ γύρισε ο «κοινωνικός αυτοματισμός». Οι οδηγοί των ΚΤΕΛ στράφηκαν εναντίον της αστυνομίας που δεν τους επέτρεπε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αθήνα. Τουστέστιν, τα μπλόκα δεν ήταν των αγροτών αλλά της ΕΛ.ΑΣ.! Παρόλα αυτά κάποιοι φορτηγατζήδες δημιούργησαν πρόβλημα, όμως ο κοινωνικός αυτοματισμός παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, των φιλικών της μέσων ενημέρωσης και δυστυχώς κάποιων δημοσιογράφων, δεν φαίνεται να «περνάει».

Η ομοιότητα είναι εκπληκτική. Διαδηλώσεις στο Ιράν και δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας. Διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα και δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου. Και οι δύο χώρες δεν είναι φιλικές προς τις ΗΠΑ. Και για όσους θα σπεύσουν να μας ψέξουν για «συνομωσιολογία» τους παραπέμπουμε στον Τσαρλς Κάπτσαν, θεωρητικό του αμερικανικού κατεστημένου, που μιλάει για τον «οικουμενικό λαϊκισμό» του Ομπάμα(όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων των εχθρικών χωρών με προβοκάτσιες και πρόβλημα εκ των έσω στις χώρες που αντιτίθενται στις ΗΠΑ).

Αγρότης σκότωσε τις 51 αγελάδες του και αυτοκτόνησε. Στην Ιαπωνία 90 Ιάπωνες αυτοκτονούν κάθε μέρα. Ενώ στη Νιγηρία οι συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν ως αποτέλεσμα 326 νεκρούς. Ανάλογα επεισόδια είχαμε και στην Αίγυπτο. Που οφείλονται αυτά τα φαινόμενα; Και προπάντων γιατί βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις στην ιεραρχία των ειδήσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...