Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Σοκ

Ένα πραγματικό ή τεχνητό γεγονός, όπως ένας πόλεμος, ένας σεισμός, ένας τυφώνας, το μεγάλο δημόσιο χρέος, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, το δημοσιονομικό έλλειμμα κ.ά., θεωρείται αξιοποιήσιμο, αφού το σοκ της κοινής γνώμης επιτρέπει την επιβολή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Ποιες συντάξεις, ποιο ασφαλιστικό, ποια κεκτημένα δικαιώματα και ποια οικονομία; Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της ευρωπαϊκής (Γερμανίας και Γαλλίας) πληρώνεται από τους Έλληνες, τους Ισπανούς και γενικά τους νότιους. Τούτο πιστοποιεί το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σήμερα έναντι της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Γερμανία έχουν μειωθεί τραγικά. Η Naomi Klein στο βιβλίο της The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism σημειώνει ότι πολλές κοινωνίες, εξουθενωμένες από διάφορες αιτίες, όπως η Ελλάδα από τις χρόνιες παθογένειές της αλλά και από την ύφεση των κεντρικών ευρωπαϊκών χωρών καθώς και από τις επιθέσεις των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, γίνονται το πεδίο εκμετάλλευσης από «άρπαγες» επενδυτές. Αυτό συνέβη με την καταστροφή της Νέας Ορλεάνης από τον τυφώνα Κατρίνα, με το τσουνάμι των νησιών της νοτιο-ανατολικής Ασίας, αλλά και με τον πόλεμο στο Ιράκ, το μακελειό της πλατείας Τιενανμεν κ.ά. Όσοι γλίτωσαν από το τσουνάμι και τους τυφώνες 5, δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από το τσουνάμι και το σοκ του νεοφιλελευθερισμού, σημειώνει η Καναδή συγγραφέας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έφταιξε η φύση για την καταστροφή, αλλά «η αποτυχία των κρατών και εκείνων που ωφελούνται απ’ αυτή, όπως η παγκόσμια τράπεζα, το διεθνές νομισματικό ταμείο και οι ΗΠΑ». Η Klein δεν αναφέρεται στην Ελλάδα καθώς όταν έγραφε το βιβλίο της το φαινόμενο των επιθέσεων εναντίον του ευρώ και του «αδύνατου κρίκου» του, της Ελλάδας, δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί. Όμως, οι αναλογίες με τη «στρατηγική του σοκ» είναι μεγάλες καθώς και στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο, ο «εργασιακός μεσαίωνας» επιβάλλεται εκ μέρους των Βρυξελλών, ήτοι από τον γαλλο-γερμανικό άξονα, με εργαλείο το σοκ της επαπειλούμενης καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...