Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

πράσινος πόλεμος

Εκτός από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο πόλεμος με το Ιράν έχει ήδη αρχίσει καθώς το Βερολίνο και το Λονδίνο αρνούνται να εφοδιάσουν με κηροζίνη τα αεροπλάνα των ιρανικών αερογραμμών στο πλαίσιο των κυρώσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα, η γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total και η αμερικανική ομόλογή της Chevron χρηματοδοτούν τις φιλοδοξίες της χούντας της Βιρμανίας για να καταστεί πυρηνική δύναμη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και μπορεί η γαλλική Total να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες αλλά η γαλλική εφημερίδα Le Monde το μόνο που «βλέπει» είναι η λανθάνουσα βούληση της Γερμανίας να κατακτήσει τον κόσμο, όπως εκδηλώνεται στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής! Οι προσπάθειες των περιφερειακών μεγάλων δυνάμεων να κατακτήσουν καλύτερες θέσεις στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων κλείνουν με τη ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ. Όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις λαμβάνουν χώρα στο ίδιο στρατόπεδο και έχουν σχέση με τη μεγάλη αναφορά που είναι η κορυφαία αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στους αισιόδοξους, τύπου Φουκουγιάμα, που έβλεπαν το «τέλος της ιστορίας» και τη «διαρκή ειρήνη»(Καντ) και στους απαισιόδοξους που θεωρούσαν ότι η ανθρωπότητα διάγει μία περίοδο χάους και επικείμενου πολέμου, διαμορφώνεται μια νέα κατηγορία αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους στον κόσμο κυριαρχεί ο «ειρηνικός πόλεμος»! Εν προκειμένω, ειρήνη και πόλεμος, τα δύο αντίθετα συνυπάρχουν, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, αλληλοεξαρτώνται και συγχρόνως συγκρούονται. Έτσι, ενώ η αμερικανική ανάπτυξη στηρίζεται στα τεράστια κινέζικα αποθέματα ρευστότητας και την αγορά εκ μέρους της Κίνας αμερικανικών ομολόγων, οι δύο μεγάλες δυνάμεις συγκρούονται στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο για τον έλεγχο του πετρελαίου και των πρώτων υλών, για τον έλεγχο των θαλασσών(βλέπε και επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της cosco) ακόμη και για τον έλεγχο της οικολογίας ήτοι της πράσινης ενέργειας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Καινοτομία και την Ενέργεια, μία «τράπεζα ιδέων» που ίδρυσε ο Bill Gates και ο Jeff Immelt, αφεντικό της General Electric ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να τριπλασιάσει τις δαπάνες για την έρευνα που έχει σχέση με την πράσινη ενέργεια για να μη βρεθούν οι ΗΠΑ πίσω από την Κίνα στον τομέα αυτό. Έχουμε συνεπώς, μία ειρηνική σύγκρουση σε όλα τα πεδία. Αλλά θα παραμείνει η αντιπαράθεση αυτή σε ειρηνικά πλαίσια; Μάλλον όχι. Ήδη οι ΗΠΑ πολεμούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επιχειρώντας να μειώσουν τον μείζονα ζωτικό χώρο της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Για τη 12χρονη του Κολωνού και τα παιδιά της ανάγκης

  ΑΡΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 21.03.24 ] Η 12χρονη του Κολωνού και τα ανήλ...