Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Οι συνταξιούχοι και ο Κρούγκμαν

Πόσο κοστίζει η ψήφος στις εκλογές του Νοεμβρίου; 100 έως 300 ευρώ. Τόσο κοστολόγισε την πολιτική επιλογή των χαμηλοσυνταξιούχων ο... αντιεξουσιαστής και σφοδρός πολέμιος του παλαιοκομματικού πελατειακού συστήματος Γ. Παπανδρέου. Υποκρισία και ψεύδος απύθμενα.

Πάντως, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν είναι γνωστός στην Ελλάδα τόσο από τα βιβλία του όσο και από τις επισκέψεις του. Μαζί με τον Στίγκλιτς είναι αυτοί που υποτίθεται ότι επηρεάζουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Με περισσή, μάλιστα, αβρότητα ανταποδίδουν την φιλοξενία τους στα ελληνικά νησιά από την ελληνική κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ με καλά λόγια για τον κ. Παπανδρέου και την οικονομική του πολιτική. Εκτός Ελλάδας και χωρίς καμία πλέον υποχρέωση αλλάζουν ρότα. Έτσι, ο Πoλ Κρούγκμαν, σε ομιλία του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου είπε, χθες, πως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και ότι «Αν και φαίνεται να έχουν ηρεμήσει κάπως οι αγορές, εξακολουθώ να μη βλέπω πώς θα λειτουργήσει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα». Ο Κρούγκμαν δεν «βλέπει πως θα λειτουργήσει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα», του διαφεύγει η τελετουργία των μαζικών ανθρωποθυσιών, όντας πέρα από τις δυνατότητες της οικονομικής επιστήμης, καθώς ανήκει στη σφαίρα της μεταφυσικής. Μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου οδεύουν πλησίστιοι και με περισσό ενθουσιασμό προς την έξοδο του τούνελ, όπου όμως εκείνο που ακολουθεί είναι ο γκρεμός, το χάος, ο Καιάδας. Ενδεχομένως, η λύση να είναι αυτή, να γεμίσουν τον Καιάδα με τα πτώματα των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων και να κτίσουν τη νέα Ελλάδα, όπως ο Τσάρος Πέτρος έκτισε στους βάλτους την πόλη του, την Αγία Πετρούπολη.
Και όλα τούτα όταν η τρίτη δόση του δανείου των 110 δις ευρώ είναι σύμφωνα με έγκυρους κύκλους(Γουόλ Στριτ Τζέρναλ) στον αέρα, ενώ ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος έχει ήδη κηρυχθεί. Δεν αποκλείεται η υπόθεση με την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό να είναι συνέπεια αυτού του πολέμου. Στην ομιλία του στο Βερολίνο, ο κ. Κρούγκμαν προέβλεψε ότι η Κίνα οδηγείται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Αυτό το γράψαμε εδώ και καιρό. Αλλά στον πόλεμο αυτό μαζί με την Κίνα και την Ινδία απέναντι στις ΗΠΑ, αντιθέτως απ’ ό,τι πιστεύει ο Κρούγκμαν, είναι και η Γερμανία. Οι τρεις αυτές χώρες και σχεδόν όλες του G20 αρνήθηκαν την πρόταση της Ουάσινγκτον να μην προβούν σε υποτιμήσεις των νομισμάτων τους και να μειώσουν τις ανισορροπίες στα εμπορικά τους ισοζύγια. Με άλλα λόγια ζητούν από την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία και άλλες αναδυόμενες αγορές να μειώσουν τα εμπορικά τους πλεονάσματα. Και ευλόγως αυτές δεν θέλουν να κάνουν τη χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραδόξως, όμως, αυτό το κάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η ισοτιμία του ευρώ ανεβαίνει έναντι του δολαρίου, μειώνοντας τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό έναντι των ΗΠΑ. Και όσον αφορά στην Ελλάδα προξενεί πλήγμα στις εξαγωγές και πολύ περισσότερο στον τουρισμό. Αλλά αυτά δεν… υπάρχουν, «οι θυσίες πιάνουν τόπο» σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κίνημα ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 18.04.24 ] Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ Η ...