Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εξωνημένοι-βιώσιμοι

Η «Χριστιάνια», η πόλη μέσα στην πόλη της Κοπεγχάγης, ο μύθος της εναλλακτικής κουλτούρας, εκεί όπου απαγορεύεται το αυτοκίνητο, η φωτογραφία και το τρέξιμο, κατά το ανάλογο των flaneurs του Παρισιού, οι οποίο πήγαιναν βόλτα τις χελώνες διαμαρτυρόμενοι για τον πολιτισμό της ταχύτητας, δεν θα υπάρχει σε λίγο. Στις 18 Φεβρουαρίου το ανώτατο δικαστήριο της Δανίας απέρριψε την προσφυγή των 850 κατοίκων της πόλης εναντίον της απόφασης του 2009 που απέδιδε την περιοχή(πρώην στρατιωτική βάση) στο κράτος. Το σύνθημα «Δεν μπορείτε να μας σκοτώσετε» δεν ισχύει πλέον. Το κράτος της Δανίας θα «σκοτώσει» το μύθο με το νόμο για να τον κάνει ύστερα κομμάτια ώστε να τον πουλήσει στους τουρίστες με αμιγώς νεοφιλελεύθερους τουριστικούς όρους. Η «Χριστιάνια» πωλείται για να… σωθεί. Άλλως πως να καταστεί βιώσιμη!
Το ίδιο λέει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους Έλληνες: Σας βοηθάμε, αλλά πρέπει να πουλήσετε. Σας βοηθάμε μεν αλλά πουλημένους. Σας αγοράζουμε τα νησιά, τα βουνά, τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, τα δημόσια κτίρια, ακόμα και την τουριστική εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων! Όμως, ακόμη κι αν η Ελλάδα ξεπουληθεί για 50 δις ευρώ το χρέος δεν μειώνεται. Δεν το γνωρίζει αυτό η γερμανική ηγεσία; Και βέβαια το γνωρίζει, αλλά επιχειρεί κυριολεκτικά να επιβάλλει με οικονομικούς όρους ένα Δ΄ Ράιχ σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από το νότο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανίδα καγκελάριος αρνείται τη «συνολική λύση» που επιδιώκει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λόγω της άρνησης της Πορτογαλίας να υπαχθεί στους αδιέξοδους όρους ενός Μνημονίου αλα ελληνικά. «Δεν θα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Πορτογάλους» λέει στην ίδια κατεύθυνση αξιωματούχος της ΕΕ(Le Monde). Κι όμως ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζ. Σώκρατες εξακολουθεί εδώ και μήνες να αντιστέκεται, ακόμα και δανειζόμενος με επιτόκιο 7, 5%, καθώς βλέπει ότι το Μνημόνιο στην Ελλάδα όχι μόνο δεν βοήθησε, αντιθέτως, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, τα έσοδα βαίνουν μειούμενα καθώς η αγορά έχει νεκρωθεί και η ανεργία τείνει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.
Όσο για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας ή σύμφωνο του ευρώ, όπως κατ’ ευφημισμό αποκαλείται, αυτό δεν είναι παρά ένα Ευρωπαϊκό Μνημόνιο(αύξηση ορίων ηλικίας για τις συντάξεις, ίδια φορολογική πολιτική για τις επιχειρήσεις-που ευνοεί τη Γερμανία-, συνταγματοποίηση μεταρυθμίσεων κ.ά.). Ήτοι ένα σχέδιο σκληρής λιτότητας για όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Όσοι διαφωνούν, προβάλλουν τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας των οποίων τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά οξύνθηκαν από το Μνημόνιο. Κι όμως η Άνγκελα Μέρκελ με παρελκόμενο το Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να επιβάλλει αυτή την πολιτική, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι είλωτες και όλες οι άλλες χώρες επαρχίες της Γερμανίας. Αυτό όμως, ακόμη κι αν το δεχτούν οι πολιτικές ελίτ, δεν θα το δεχτούν οι λαοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο παλιός και ο νέος φασισμός

  [   Γιώργος X. Παπασωτηρίου   /   Ελλάδα   / 22.04.24 ] Η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύει εκδήλωση για την Γάζα. Το ίδιο συμβαίνει και στην...