Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Βομβαρδισμοί στο όνομα του ανθρωπισμού

Βομβαρδίζουν τη Λιβύη για να… σώσουν τους Λίβυους από τον δικτάτορα Καντάφι. Ποιος όμως θα βομβαρδίσει τους υπαίτιους της πείνας, που εξολοθρεύει ολόκληρους πληθυσμούς στην Αφρική; Ποιος στερεί το καλαμπόκι από τους Αφρικανούς, δεσμεύοντας 138 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού για την παραγωγή βιοκαυσίμων; Κι αυτό όταν 50 λίτρα παραγόμενης αιθανόλης που χρειάζονται για να γεμίσει το ρεζερβουάρ ενός αμερικανικού 4χ4, απαιτούν το καλαμπόκι που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να τραφεί μία ολόκληρη χρονιά. Πρόκειται για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» λένε οι άνθρωποι του ΟΗΕ. Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Θυμίζουμε, επίσης, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Νταρφούρ. Κανείς δεν ευαισθητοποιείται για τους ανθρώπους εκεί. Μόνο ο Στήβεν Σπήλμπεργκ θέλησε να «τιμωρήσει» την Κίνα για τη γενοκτονία στο Νταρφούρ, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια σκοτώθηκαν πάνω από 200.000 άνθρωποι, ενώ αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν δύο εκατομμύρια. Αλλά ο Σπήλμπεργκ και η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασαν μόνο την Κίνα για την εξαγωγή όπλων, συγκεκριμένα 200 στρατιωτικών οχημάτων στο Σουδάν, χωρίς να λάβουν υπόψη τους ότι οι πετρελαιοκίνητες μηχανές των οχημάτων αυτών ήταν αμερικάνικες!
Επί της ουσίας η Αφρική είναι το πεδίο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών συγκρούσεων των συμφερόντων των ισχυρών του πλανήτη. Γενικά, αν θέλει κανείς να εξηγήσει τα γεγονότα, ας ακολουθήσει τα ίχνη του χρήματος και την οσμή του πετρελαίου. Ακόμη και η ρωσική Gazprom είχε επεκταθεί στην Αφρική (Νιγηρία) και με αγωγό(Λιβύη) κάτω από τη Μεσόγειο επιχειρούσε να ελέγξει τις ενεργειακές πηγές της Ευρώπης. Σ’ αυτό ενδεχομένως να οφείλεται η σύγκρουση Πούτιν και Μεντβέντεφ, καθώς ο δεύτερος δεν άσκησε βέτο στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Λιβύη αλλά απείχε, επιτρέποντας να ληφθεί η απόφαση.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι ο Μπιλ Γκέητς, ο άνθρωπος που έγινε μέσω των νέων τεχνολογιών στην πληροφορική(Μάικροσοφτ), ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επένδυσε μέσω του ιδρύματός του στη Νιγηρία(βρίσκεται κάτω από τη Λιβύη) σε μία μεγάλη καμπάνια εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τη φαρμακευτική περίθαλψη των μικρών παιδιών, καθώς αντιμετώπιζαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Όλα τα παιδιά κατοικούν σ’ ένα χωριό δίπλα στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ENI, στην οποία ο Μπιλ και η Μελίντα, η σύζυγός του, είναι μέτοχοι! Το ζεύγος των… φιλανθρώπων μας υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει εκεί 128 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος και 428 εκατομμύρια σε πετρελαϊκές εταιρείες(Shell, Exxon Mobil, Chevron, Total), ενώ 12 δις δολάρια επενδύθηκαν στα προγράμματα δημόσιας υγείας και στις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Οι επενδύσεις γίνονται κυρίως στις φαρμακευτικές βιομηχανίες(GSK, MERCK). Όμως η αιχμή του δόρατος είναι η «συμμετοχική» εταιρεία GAVI που ίδρυσε η οικογένεια Γκέητς το 2000, επιχειρώντας να κινητοποιήσει νέες πηγές και να δημιουργήσει ένα δίκτυο από κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες, ινστιτούτα έρευνας, τη Γιούνισεφ, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. Όταν ιδρύθηκε η GAVI, οι τιμές των φαρμάκων ήταν σε χαμηλά επίπεδα στις φτωχές χώρες. Σήμερα, τα φάρμακα έχουν αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε, το ίδιο και η παιδική θνησιμότητα. Κι όμως ο Μπιλ Γκέητς και η σύζυγός του Μελίντα παρουσιάζονται ως οι μεγάλοι ευεργέτες της ανθρωπότητας! Γίνεται; Δε γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κίνημα ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ

  [   ARTI news   /   Κόσμος   / 18.04.24 ] Το κίνημα «No Tech For Apartheid» δημιουργήθηκε ενάντια στη συνεργασία Google, Amazon, Ισραήλ Η ...